Waarom zou je elke dag een beetje LSD nemen?

Elke dag vrolijk, geconcentreerd en productief aan het werk, wie wil dat nou niet? Volgens een groeiende groep mensen is dit mogelijk door regelmatig een lage dosis drugs te nemen.

Ongeveer ééntiende van een normale dosis LSD of paddestoelen maakt je een beter mens, terwijl je niet van de kaart ben. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Afgelopen week berichtten zowel het Parool als RTL4 over de wondere werking van een kleine dosis psychedelische drugs. Microdoseren, zoals het ook wel heet, zou allerhande positieve effecten hebben. Zo zou het depressie verminderen, angsten wegnemen en mensen socialer maken. In Silicon Valley was het een ware hype doordat mensen online verslag uitbrachten over hun verhoogde concentratie en productiviteit na microdosering. Ook op de Nederlandse Facebookgroep Microdosing.nl staan vooral vrolijke verhalen.

 

De truc van microdoseren is om de dosis zo te bepalen dat je niet trippend naar je werk gaat, maar wel de positieve effecten merkt. Hier is online veel informatie over te vinden. De juiste dosis hangt niet alleen af van de sterkte van het middel, maar bijvoorbeeld ook van je gewicht. Dit vraagt om wat geëxperimenteer, waarbij de gebruiker niet bang moet zijn voor bij-effecten. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met ongemakken in de buikstreek, concentratiestoornissen of hallucinaties.

De uitprobeerfase kan dus wellicht beter thuis dan op het werk plaatsvinden. Paradoxaal genoeg is de juiste dosis dus de hoeveelheid waar je in eerste instantie eigenlijk niks van merkt. In de woorden van de Reddit-handleiding: pas als je terugkijkt op je dag besef je wat er anders was.

Levenslange missie

Discussie over de heilzame effecten van psychedelica zijn natuurlijk niet nieuw. Al in de jaren zestig werden onder andere door psycholoog James Fadiman experimenten gedaan waarbij bijvoorbeeld wiskundigen en architecten probeerden lastige werkgerelateerde problemen op te lossen onder invloed van LSD of mescaline. Ze presteerden beter tijdens testen en gaven zelf aan creatiever te kunnen denken dan in nuchtere toestand. Maar al snel werd LSD illegaal en kwam het onderzoek op een laag pitje te staan.

Fadiman is niet iemand die snel opgeeft, zo blijkt. Hoewel hij ondertussen 78 is, doet hij nog steeds onderzoek naar geestverruimende middelen. Dit roept natuurlijk meteen de vraag op of hij alleen observerend meewerkt aan het onderzoek. Hoe dan ook, via zijn website kun je je opgeven om ook gegevens in te sturen. Volgens Fadiman hebben al meer dan 1500 mensen meegedaan. Net als op de online fora geven de meeste mensen aan dat ze beter presteren sinds ze microdoseren. En ook hier is het onderzoek niet volgens wetenschappelijke richtlijnen uitgevoerd.

Geen wetenschappelijk onderzoek

De grootste stoorzenders bij het onderzoek naar microdosering zijn misschien wel de verwachtingen die mensen hebben. De positieve ervaringen die online staan beïnvloeden nieuwe gebruikers. Neutrale ervaringen, waarbij mensen niks merken,  zullen minder snel online gedeeld worden. Bij medicijnonderzoek wordt daarom altijd gebruik gemaakt van dubbelblind onderzoek. Zowel onderzoeker als patiënt weten niet of ze met het medicijn te maken hebben of een placebo. Zo wordt voorkomen dat de gevonden effecten onterecht worden toegeschreven aan het nieuwe middel. Helaas is er nog geen enkel dubbelblind onderzoek gedaan naar microdosering. Alle gerapporteerde effecten zouden dus placebo-effecten kunnen zijn.

De illegaliteit van LSD en psychedelische paddenstoelen gooit ook na vijftig jaar nog roet in het eten. Zolang er geen gereguleerde productie mogelijk is, blijft het erg lastig om erachter te komen wat de precieze concentratie werkzame stoffen van het product is. Bij paddenstoelen – een natuurproduct – varieert dit sowieso al behoorlijk. LSD wordt vaak verkocht als zegeltjes, vloeibare LSD gedruppeld op een stuk karton. De dealer zal een indicatie geven van de sterkte, maar niemand kan garanderen dat er gelijkmatig bedruppeld is. Hoewel mensen online dus met chirurgische precisie melden dat ze gisteren acht microgram LSD hebben genomen, kan dit vrijwel onmogelijk dit met zekerheid gezegd worden.

LSD keeps the doctor away

Doordat de gebruikte drugs verboden zijn, schiet het niet op met het onderzoek. De laatste jaren wordt er voorzichtig weer wat onderzoek gedaan naar toepassing van illegale drugs, maar dit is nog lang niet geaccepteerd. Daardoor is er niet genoeg informatie beschikbaar om een zorgvuldig afgewogen besluit te nemen. We weten niet óf microdosering echt werkt, we weten niks over langetermijneffecten, en het is niet bekend wat het risico op verslaving is. Want hoewel LSD en psychedelische paddenstoelen zelf niet verslavend zijn, kan microdoseren dat wel zijn. Als je voor je gevoel veel beter presteert door microdoseren, wil je dat effect niet meer missen. Daarom kan het moeilijk zijn te stoppen.

Imperfecte gegevens verzamelen is beter dan helemaal geen gegevens verzamelen, zegt Sophia Korb, die Fadiman helpt met zijn onderzoek. Ondertussen beginnen mensen dagelijks hun persoonlijke experiment. Zo staat op één van de online platforms een verhaal van iemand die van de ene op de andere dag is gestopt met het nemen van antidepressiva, om uit te proberen of LSD wél werkt. Dit kan niet de bedoeling zijn. De gegevens die bekend zijn wijzen erop dat het nemen van kleine doses psychedelica sommige mensen kan helpen. De tijd is rijp voor serieus wetenschappelijk onderzoek, zodat mensen niet thuis gaan knutselen. Met een beetje geluk kan Fadiman nog meemaken dat de resultaten gepubliceerd worden.

Dit artikel verscheen eerder op Changing Perspective.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s